Menu

Over mij

Over Sasha

Sasha (1970) is in 1994 afgestudeerd aan de KABK te
Den Haag richting vrije grafiek. Zij is woonachtig in Schiedam waar ze tevens haar atelier heeft aan de Westvest. Grafiek is al jaren de techniek waarin ze zich het best kan uitdrukken.
”Vorm staat boven kleur” wat haar betreft. Houtsneden en linoleumsnedes, zowel zwart-wit als zeer veelkleurig beslaan een groot deel van haar werk. Soms blijft het alleen bij die uitgesneden plank, soms wordt de plank verzaagd en vermaakt tot iets anders.
Hoewel grafiek duidelijk haar voorkeur heeft, maakt ze af en toe een uitstapje naar andere technieken. Naast haar vrije werk en werk in opdracht geeft ze bce lessen op basisscholen in Spijkenisse en workshops in haar atelier. Zij is lid van Stichting KunstWerkt Schiedam en Regio Art Rijnmond Spijkenisse.

 

foto sasha

 

Werkproces

foto werktools

Haar uitgangspunt zijn vaak bestaande beelden. Ze maakt veel foto’s en verzamelt beeldmateriaal. De ontwerpen die ze hiervan maakt, bestaan uit een wirwar van beelden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Aan het einde van het maakproces vormen de losse beelden een geheel. De grote vorm die ontstaat na het samenvoegen van de losse elementen, is even belangrijk als het kleinste detail. In haar werk wordt geen gebruik gemaakt van licht-donker effecten, maar wordt er diepte gecreëerd door groter en kleiner wordende vormen. Bijna altijd wordt er eerst een ontwerp gemaakt, waarna de verschillende kleuren gescheiden op transparant worden gezet. De planken en linoleumplaten worden gesneden met gutsen, stanleymes en dremel. Als laatste in het proces worden de prenten gedrukt op rijstpapier d.m.v. een lepel of de drukpers. Het ambacht is een belangrijke factor in haar werk.

Inspiratie

Waar zij haar inspiratie vandaan haalt is zeer verschillend.
Een thematentoonstelling kan de aanleiding zijn om zich verder in een onderwerp te verdiepen.
Onderwerpen die steeds terugkeren zijn: architectuur, mythologische figuren en een knipoog naar de Japanse houtsnede. Sinds een jaar houdt de veranderende wereld waarin wij leven haar bezig. Corona maakt daar zeker een deel van uit.
Naast haar vrije werk maakt zij werk voor projecten en werk op aanvraag.
Zo maakte zij “Wind en licht”. Hierbij kwam het werk ‘s avonds tot leven d.m.v. blacklight. Bij de wijnboerderij in de Zuidbuurt in Vlaardingen staat haar “Beeld van de toekomst”. Voor muziekvereniging Sint Radboud heeft zij ter ere van hun 125-jarig bestaan een werk gemaakt bestaande uit een combinatie van oude instrumenten en glas.
Ook werken waarbij ze de gemeenschap kan betrekken, behoort tot haar drijfveren. In 2019 heeft zij een interactief beeld in de buitenruimte gemaakt voor de vrijhedenwandeling in Vlaardingen en in 2020 zeven werken van de medailles van de RopaRun die dat jaar helaas niet door kon gaan door Corona. Deze zeven werken zijn samen met vrijwilligers tot stand gekomen.